新世界集團推4.5日工作+1日WFH 職場達人媽媽Son姐:好多人搵工睇2件事

新世界集團昨日(5日)表示,在今年7月至9月間實施新安排,員工逢星期五可獲半天假期,即是實施4天半工作周,另外每周可在家工作一天,而員工薪金維持不變。多個業務單位試行,之後再作檢討。 新世界集團宣布今次家庭友善措施,說是希望提升員工褔祉,更有工作動力和效率。育有一子一女的職場達人媽媽張慧敏(Alison,Son姐)坦言很多行業都難請人,商家推出更多假期和工時的彈性,隨時比高薪金更吸引新一代的求職者。她又以媽媽的身分表示,如果仔女年紀漸大,全職媽媽重投職場也能令仔女的個性更獨立。

新世界集團表示,新的家庭友善措施會在多個合適的業務單位,包括新世界發展、K11、新創建總辦事處等實施,而為確保員工在家維持高效率,會與員工保持溝通,提供所需技術和支援。

Son姐希望是次措施能起到帶頭作用,可以令更多媽咪重返職場。

仔女漸長 媽媽適時抽身更自立

她又指現時各行各業都面對招聘困難,年青一代對工作的重視或是負擔都比較少,假如工作提供更多的假期,或是工作時間的彈性,對他們而言都相當吸引。而且,能提供彈性的工作時間和地點更能吸引全職媽媽重投職場。「全職媽媽係好偉大嘅選擇,不過有時媽媽將全部專注力放晒小朋友身上,亦都無形中係一種壓力。」媽媽對小朋友生命中的角色當然是不可取代,但隨著孩子日漸成長,媽媽可以適時抽身,「冇咁無微不至,可以佢哋仲更加自立」。

她亦認為,陪伴仔女時間的多寡都不如親子時間的質素,「你坐喺度又屹佢呢樣唔做、嗰樣唔做,不如大家都有啲空間」。如果媽媽的能力在職場上得到肯定,亦是另一番的滿足感,也不會對社會脫節。

她認為此措施非常認同,「仔女多半日假帶老人家覆診,都係差好遠」。她極力建議僱主在未來請人時,「真係唔好諗住有錢就得,假期、彈性好多人重視」,而且她相信很多行業都可以嘗試A/B Team的做法,即使沒有辦法多騰出半天假給員工,也能在工作時間編排上提供更多彈性。「以而家打工仔搵工心態嚟講,佢可能唔介紹少啲人工,但多啲假期或者彈性。」她說。

對於在職媽媽而言,是否在新措施下受惠也很視乎小朋友的年齡,「都有啲媽咪同我講,當佢喺屋企嘅時候,好難令年紀細嘅小朋友明白佢係要工作,佢見到媽咪喺屋企,就expect會同佢玩」,也要視乎媽媽是否享受在家工作。

職場達人、辣媽張慧敏Alison

發表迴響